Over Sammie van der Hooft

Foto Sammie van der HooftMijn naam is Sammie van der Hooft. Sinds 1 juni 2016 ben ik de penningmeester van Stichting Creatief Hart. Ook voor mij liggen er persoonlijke achterliggende redenen om mij in te zetten voor Stichting Creatief Hart. Ik ben in december 1981 geboren en 6 weken na mijn geboorte ben ik geadopteerd door Nederlandse ouders.

Teruggaan naar Indonesië

In 2007 ben ik voor het eerst terug gegaan naar mijn geboorteland Indonesië. Ik kan niet de juiste woorden vinden om te omschrijven hoe het voelde om weer voor het eerst sinds 1982 weer in Indonesië te zijn. Wellicht kan ik dit het beste omschrijven als een gevoel van weer ’thuis’ komen. Maar niet thuis komen zoals na een lange dag hard werken en dan thuis komen, of na een vakantie van een maand en dan weer thuis komen. Nee dit gevoel van thuis komen voelde intens anders. Ik voelde me notabene thuis in een land waar ik alleen foto’s van had gezien, de taal niet sprak en de gebruiken niet ken. Ik voelde dat mijn zoekende ik – die al sinds zijn tienerjaren op zoek is naar zijn eigen identiteit in Nederland – de antwoorden zou krijgen in Indonesië.

Bijdrage leveren aan geboorteland

Sinds 2007 ben ik verliefd geworden op Indonesië en voel ik mij er intens mee verbonden. In de zomer van 2008 ben ik voor de tweede keer naar Indonesië gegaan. Deze reis heeft mijn leven drastisch veranderd. Tijdens deze reis heb ik mijn biologische moeder gevonden.

Tevens heb ik vele weeshuizen en schoolkinderen bezocht. Ik heb toen ervaren hoeveel verschil er gemaakt kan worden voor kinderen op het gebied van onderwijs en creatief onderwijs. Ik had eindelijk een doel voor ogen in mijn leven. En dat doel is een bijdrage leveren – op welke manier dan ook – aan mijn geboorteland Indonesië en dan in het bijzonder de kinderen van Indonesië.

De kinderen van Indonesië

Ik prijs mij gelukkig met de gelukkige jeugd die ik heb gehad in Nederland. Nu is het mijn beurt om iets terug te doen. Met die gedachte in mijn achterhoofd reisde ik in 2008 terug naar Nederland. En heb daarin meteen actie ondernomen door mijn studie Psychologie Kind- en Jeugd aan de universiteit Utrecht (tijdelijk) stop te zetten. Vervolgens heb ik mij ingeschreven als student aan de hogeschool Rotterdam, waarbij ik ging starten met de studie Trade Management Asia. Deze studie gaf mij tevens handvatten om Bahasa Indonesia te leren. En dankzij deze studie heb ik in 2010 een jaar lang in mijn geboortestad Surabaya gewoond op het eiland Java.

Sindsdien is mijn doel om een bijdrage te leveren aan de kinderen van Indonesië alleen maar sterker geworden. Stichting Creatief Hart kwam op het juiste moment op mijn pad omdat we samen een gemeenschappelijk doel nastreven.

Warme groet, Selamat Hangat,

Sammie van der Hooft

Via ‘Over ons‘ vindt u belangrijke gegevens over stichting Creatief Hart.