Dewi Mera Peak trekMEDEDELING: HELAAS IS DEZE INZAMELINGSACTIE ALS GEVOLG VAN HET CORONAVIRUS VROEGTIJDIG BEËINDIGD. IEDEREEN DIE AL HEEFT GEDONEERD, ONTZETTEND BEDANKT. WE GAAN HET ZEKER INZETTEN VOOR DE PROJECTEN. DE EXPEDITIE WORDT OP EEN ANDER MOMENT OPNIEUW GEPLAND, OM ALSNOG DIE BERGTOP TE BEHALEN.

Ik ga alweer een uitdaging aan. Als inzamelingsactie voor het goede doel van stichting Creatief Hart ga ik de Mera Peak van 6.476m beklimmen. Ik zou het geweldig vinden als je een donatie doet voor dit goede doel! Als je doneert, dan doneer je voor de projecten van de stichting en niet voor de vliegtickets en de klim, en dergelijken. Alles wordt volledig door mijzelf gefinancierd.

Trekking expeditie

De Mera Peak is de hoogste trekking peak van Nepal. Dat zal een mijlpijl worden voor mij. En dat niet alleen, want op de dag dat ik de top wil bereiken, bereik ik de 40-jarige leeftijd. Nog een mijlpaal dus. Hoewel bijna 6,5 kilometer niet zo ver lijkt, omhoog is het toch wel even anders. Hoe hoger ik ga komen, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Ook met een goede conditie, in de ijle lucht is elke stap zwaar, alsof je door een rietje ademt. Het gaat dus stap voor stap en tijdens de trek zijn er belangrijke spelregels. Niet te snel willen en goed acclimatiseren.

Alles wat ik gewend ben moet ik laten varen. Ook al train ik, wandel ik doorgaans op een snel tempo en ben ik hardlopen gewend, ik moet langzaam starten. Eigenlijk is 600 meter per dag omhoog klimmen het prettigste. Vooral boven de 3.000 meter hoogte is het goed om na een dag stijgen weer even te dalen, en daarna weer te stijgen.

Natuurlijk ga ik niet alleen. Ik heb mijn reis geregeld via Hi On Life adventures. Een gids en drager zullen mij begeleiden en helpen. Ik zelf zal zo’n zeven kilo dragen, en dat is op die hoogte al vrij zwaar. Omdat het me leuk leek om niet als enige trekker te gaan, heeft de organisatie een reis uitgezet voor de data wanneer ik de trek wil gaan ondernemen, namelijk tussen 11 maart en 31 maart. Dit omdat ik op 25 maart, dus op mijn 40ste verjaardag, op de top van de Mera Peak wil staan. Ik heb vernomen dat er nog twee trekkers zijn die zich hebben ingeschreven. Op de route zelf zal ik wel meer trekkers tegenkomen hoogstwaarschijnlijk, maar dat is toch anders dan echt met een groepje gaan. De groep moet overigens ook niet te groot zijn, want ieder heeft ook weer z’n eigen wandeltempo.

Onderweg slaap ik in zogenoemde “Teahouses” die onderdak en voedsel bieden. Vanaf 5,400 meter hoogte slaap ik in een tent. Koud dus! Maar het zal tijdens de hele route koud zijn, ook de Teahouses hebben maar een dun wandje en alleen in de gemeenschappelijke ruimte is een houtkachel, maar die wordt alleen op bepaalde tijdstippen van de dag opgestookt. Bezuinigen op goede kleding en andere ‘trekking gear’, is dus een not done.

De Mera Peak route

Start: 11 maart 2020
Dag 1. Arrive Kathmandu (1330 m), welcome dinner
Dag 2. Fly to Phaplu (2415 m) and drive to Ringmo (2800 m) and trek to Takshindu (3000 m)
Dag 3. Trek to Kharikhola (2200 m)
Dag 4. Trek to Pangom (2900 m)
Dag 5. Trek to Nazing dingma (2720 m)
Dag 6. Trek to Cholem Kharka (3600 m)
Dag 7. Trek to Panchpokhari (4200 m)
Dag 8. Trek to Kothe (3600 m)
Dag 9. Rest day at Kothe.
Dag 10. Trek to Thangna (4400 m)
Dag 11. Trek to Khare (5000 m)
Dag 12. Climbing training and safety briefing at Khare
Dag 13. Trek to Mera La (5400 m) and set up Base Camp
Dag 14. Set up Advance Base Camp (5780 m)
Dag 15. Summit Mera Peak (6476 m) back to Khare
Dag 16. Contingency day in case of bad weather
Dag 17. Trek to Kothe (3600 m)
Dag 18. Helicopter to Phaplu (2415m)
Dag 19. Drive to Kathmandu
Dag 20. Half day city tour
Dag 21. Departure

Eerdere beklimmingen

Hoogteziekte

Hoogteziekte komt door gebrek aan zuurstof. Milde hoogteziekte geeft klachten van hoofdpijn, misselijkheid, braken duizeligheid en kortademigheid. De klachten verdwijnen meestal als men niet verder stijgt. Milde hoogteziekte kan echter overgaan in ernstige hoogteziekte. Hoofdpijn en kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, vooral ’s nachts (Bron: GGD).

De een heeft sneller last van hoogteziekte dan de ander. Het heeft ook te maken met de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Gelukkig weet ik wel wat mij te wachten staat en neem ik alle ervaringen mee die ik in mijn vorige hoogte trekkings heb opgedaan. Gelukkig heb ik slechts last gehad van enkele lichte symptomen op een hoogte vanaf 3,500 meter, en waar ik dus ook rekening mee zal houden. Niet overmoedig zijn of denken dat “langzaam gaan voor watjes is”. De (klim)regels gewoon volgen, ook de lichte symptomen (zoals hoofdpijn) niet negeren, en dan is er niets aan de hand. Verder is een gedegen training van belang. Wat het lastig maakt, is dat in Nederland alles vlak is. Een paar keer in de week train ik op de loopband met hellingloop en op het traploop apparaat. Zeker zwaar genoeg. En ook doe ik soms trainingen in Indonesië. Als ik daar voor de projecten van stichting Creatief Hart ben, probeer ik ook zoveel mogelijk een vulkaan trip te doen.

Met de vlag van Creatief Hart

Bekijk hier berichten van enkele vulkaantochten die ik heb ondernomen en waar ik even heb gewuifd met de vlag van de stichting.

Op deze website kunnen jullie meer lezen over de projecten van stichting Creatief Hart. Bekijk hier de jaarverslagen en volg alles op Facebook en/of volg ons op Instagram.