Vrijwilligers aan het woord

Zo nu en dan zijn er studenten die voor een bepaalde periode een bijdrage willen leveren aan de projecten van stichting Creatief Hart. Het gaat dan om educatieve creatieve en muzikale workshops voor de kinderen en waar het lokale personeel eventueel ook van kan leren. Lees hier enkele ervaringen van enthousiaste vrijwilligers die ieder iets moois hebben bijgedragen aan de stichting.

Mila

Mila: “In juli 2022 ben ik vrijwilliger bij het Creatief educatief centrum ‘Yayasan Hati yang Kreatif’ op Bali geweest. Ik studeer muziektherapie bij het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Het werken met de kinderen was een bijzondere, mooie en inspirerende ervaring! Voordat ik in Lovina kwam heb ik drie maanden stage gelopen als muziektherapeut in een weeshuis op Java. Met de bus en de boot ben ik naar Bali gereisd. Het voelde alsof ik een ander land binnen reisde toen ik voet aan wal zette op Bali. Een hele andere sfeer op Bali dan op Java. De manager Rundung ontving me hartelijk op het Creatief educatief centrum. Hij beantwoordde mijn nieuwsgierigheid naar het leven op Bali en vertelde graag over zijn leven, zijn gezin en zijn geloof, het Hindoeïsme.

Twee dagen per week hielp ik mee met de creatieve lessen voor de kinderen. ’s Ochtends ging ik mee met Rundung om de kinderen op te halen. Ik vond het mooi om te zien hoe blij de kinderen waren om elkaar te zien. Het is duidelijk te merken dat de ochtenden bij op het creatief educatief centrum een waardevolle sociale functie hebben voor deze kinderen die moeilijk geaccepteerd worden in de Indonesische maatschappij, vanwege hun beperking.

Eén van de mooiste momenten vond ik toen ik met een meisje van ongeveer acht jaar oud met downsyndroom aan het spelen was. We speelden met plastic bekertjes. Eerst speelde ze alleen, ik mocht niet mee doen in haar spel. Na een half uur, waarin ik haar bewegingen, geluiden en mimiek imiteerde en soms wat uitdaagde, groeide het contact tussen ons en liet ze het toe dat ik met haar mee speelde. We hadden contact en veel plezier. Ik kijk terug op vier leerzame weken met ontzettend vrolijke kinderen, en het lokale personeel, met een warm hart voor deze kinderen! De docenten zijn er elke keer met nieuwe creatieve activiteiten en hebben heel veel geduld! Ik heb ervan genoten om mee te mogen doen en om wat muzikale activiteiten toe te voegen aan het programma.”

Imre van den Bosch

Imre van den Bosch: “Ik studeer theater maken in Utrecht aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Via mijn docent Jet Vos kreeg ik de gegevens van Stichting Creatief Hart. Voor mijn internationale stage ben ik naar Indonesië gegaan. Voor mijn stage had ik een maand vakantie en heb ik rond gereisd in Indonesië. Zo ook kwam ik op Bali. Ik zag lesgeven aan beperkte kinderen bij Stichting Creatief Hart als een mooi zijpad om voor beide partijen ervaring op te doen.

Imre van den Bosch | Stage stichting Creatief HartIn drie dagen heb ik drie workshops gegeven van rond de twee uur. De eerste dag heb ik kennismakingsspelletjes en theaterspelletje gedaan. De tweede dag zijn we ingegaan op emoties en het naspelen / uitbeelden van dieren. De derde dag hebben we ingezoomd op de emoties en zijn we aan het werk gegaan met beroepen.

Zonder enige verwachtingen ging ik naar Creatief Hart en misschien was dat wel het juiste. Ik heb ontzettend veel geleerd in drie dagen en heb dit als zeer positief ervaren. De kinderen gaven mij erg veel energie, ook al kon ik nauwelijks communiceren met ze want de meeste waren doof. Dus hoe leg je een oefening uit aan kinderen die niet spreken, niet horen en een ander perspectief hebben wat betreft cultuur? Dat was de uitdaging. Ik ga voortaan minder mijn mond open trekken en meer laten zien, want eigenlijk hebben we de meeste woorden die we gebruiken niet nodig.

Imre van den Bosch | Stage stichting Creatief HartStichting Creatief Hart vind ik een erg mooi initiatief en ik ben blij dat ik hier even deel van mocht zijn. De kinderen zien genieten van het spelen wat jij samen met ze creëert, is echt iets om blij van te worden en trots op te zijn. In drie dagen schep je een band ook al heb je geen woord uitgewisseld. Ik heb ze groots bedankt in gebarentaal. Bedankt Jet, Dewi en Ayu dat jullie mij deze ervaring hebben gegeven!”

Lou van der Starre

Lou van der Starre: “My experience with Dewi Deijle’s foundation ‘creative heart’ was in one word amazing. Being able to see children so happy, just because they got the chance to make some art was amazing.

It is good and useful to show (poor) kids what they can make out of simple things like toilet rolls and paper. At the same time, the foundation gives the kids the chance to be creative and have fun and the children learn how they can make money for themselves by making and then selling the small pieces of art they have made.

Every child in our world should be able to experience happiness, joy and love. And the foundation “creative heart” is doing an amazing job at this.”

Monica Csizmarik

Monica Csizmarik: “Ik heb in samenwerking met Stichting Creatief Hart een fotografie workshop gegeven voor de (dove) kinderen van kinderopvang Panti Asuhan Kesayan Ikang Papa te Gianyar (vlakbij Ubud) op Bali. Ik ben met een groep, van ongeveer 10 kinderen, op pad gegaan met de auto. We zijn uitgestapt midden in de prachtige rijstvelden van Bali en daarna door naar het strand. Geweldig om al die kinderen aan de slag te zien gaan met de camera’s en ook met elkaar. Erg leuk om de resultaten te zien, want er zijn prachtige foto’s uitgekomen. En wie weet heb ik nog een kind kunnen inspireren om verder te gaan met fotografie in de toekomst. Het is een superervaring geweest en weet dat ik dit vaker zal gaan doen. Super om te zien wat stichting Creatief Hart doet voor de kinderen op Bali, en erg leuk om hier mijn steentje aan bij te dragen. Sommige dingen die voor ons zo gewoon zijn, zijn voor hun al een heel groot feest. Tijd vrij maken en een kind even hun problemen laten vergeten, iets nieuws te laten leren en een lach meegeven is toch het mooiste wat er is!”

Taike van Helmond

Taike van Helmond: “Mijn ervaring met het vrijwilligers werk met Dewi van stichting Creatief Hart is in een zin gezegd ‘indrukwekkend’ en persoonlijk voor mij aangrijpend, het heeft mijn hart voor nog meer dingen geopend!

Ik wist in eerste instantie niet wat ik mij moest voorstellen maar ik werd al blij van de gedachte dat ik sowieso iets zou kunnen doen zonder dat ik wist wat ik tegen zou komen. Het was erg spannend want ik zou gaan werken met een groep dove kinderen.

Er stond een papier maché workshop en een fotografie workshop op het programma. Wat was het geweldig om de kinderen zo blij te zien. De kids waren even een moment helemaal vrij en los! Daar kreeg ik tranen van blijdschap van. Deze kids zo blij en tevreden zien door even mee de natuur in te nemen, hoe eenvoudig kan het zijn! De kids wonen in een geweldig land maar zien het zelden van zo dichtbij. Dat bleek wel aan de foto’s die zij maakten (met de wegwerp toestelletjes).

Wat een heerlijk en mooi gevoel van Stichting Creatief Hart! Nogmaals, indrukwekkend om op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de blijdschap van een kind.”

Wil jij ook als vrijwilliger iets bijdragen aan een creatief en/of muzikale workshop? Bekijk hier de pagina voor vrijwilligerswerk bij stichting Creatief Hart.

Voor leuke foto’s van de workshops die Stichting Creatief Hart heeft gegeven in Indonesië en andere activiteiten, verwijzen wij jullie naar onze Facebook en/of Instagram.